Van Berkel Hijswerken kan helpen met verreiker bij het uitvoeren van werkzaamheden in de groensector

De veelzijdigheid van verreikers bij hijsprojecten in groenwerkzaamheden

Het uitvoeren van hijswerkzaamheden in de groensector kan de nodige uitdagingen en risico’s met zich meebrengen. Moeilijk bereikbare locaties, onstabiele of niet vlakke ondergronden en een ecosysteem waar rekening mee gehouden moet worden. Je wilt natuurlijk te allen tijden voorkomen dat er ongelukken gebeuren of dat je schade veroorzaakt aan de omgeving. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende uitdagingen en risico’s van hijsen bij groenwerkzaamheden. Daarnaast gaan we dieper in op het feit hoe onze verreiker kan helpen bij het veilig en efficiënt uitvoeren van hijsprojecten bij groenwerkzaamheden.

Hijsen op moeilijk bereikbare plekken

Een bos vol bomen, schuine hellingen en drassige ondergronden. Wanneer hier grote bomen gesnoeid moeten worden of omgevallen bomen verwijderd moeten worden, komen hier de nodige risico’s bij kijken. Er is niet veel ruimte om te manoeuvreren, waardoor de machines strategisch gepositioneerd moeten worden om op een veilige manier het doel te kunnen bereiken.

Stabiel positioneren

Een verreiker beschikt over een aantal eigenschappen, waardoor hij ideaal is om in te zetten voor hijsactiviteiten binnen groenwerkzaamheden. Zo kan een verreiker zich stabiel positioneren op veel verschillende ondergronden. Je bent dus niet afhankelijk van een vlakke, verharde ondergrond om een optimale stabiliteit – en dus veiligheid – te kunnen bieden. Allereerst heeft een verreiker uitklapbare stabilisatoren aan de onderkant van het chassis. Deze stabilisatoren kunnen worden uitgezet wanneer de verreiker tijdens het gebruik extra stabiliteit nodig heeft.

Ook zijn verreikers zo ontworpen dat het zwaartepunt zo laag mogelijk bij de grond ligt. Dit helpt om de stabiliteit te verbeteren en zo de kans op omvallen te elimineren. Contragewichten aan de achterkant van de verreiker zorgen ervoor dat de last die de machine aan de voorkant moet dragen gecompenseerd wordt. Zo blijft de verdeling van het gewicht over de machine gelijk en is er geen sprake van een hijsarm die topzwaar wordt.

Precies manoeuvreren

Een verreiker heeft als voordeel dat deze nauwkeurig kan manoeuvreren. Dit is handig wanneer een object exact op een bepaalde plaats moet komen te staan of wanneer de ruimte voor het uitvoeren van de werkzaamheden beperkt is. De verreiker van Van Berkel Hijswerken is daarnaast uitgevoerd met de mogelijkheid om te besturen op afstand. De bestuurder van heftruck kan op deze manier de verreiker ook besturen buiten de cabine. Zo wordt er een helicopterview gerealiseerd en is er nog beter zicht op de werkzaamheden die uitgevoerd worden.

De verreiker van Van Berkel Hijswerken is niet zomaar een machine; deze is ontworpen om de verschillende, uitdagende projecten binnen groenwerkzaamheden aan te kunnen. Met de telescopische giek kunnen we lasten tillen en verplaatsen naar moeilijk bereikbare locaties, zelfs op grote hoogte. Of het nu gaat om het (ver)plaatsen van bomen, het verplaatsen van zware landschapselementen of het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden zoals het snoeien van de takken, onze verreikers bieden de veelzijdigheid en precisie die nodig is om het werk succesvol uit te voeren.

Van Berkel Hijswerken - verreiker boombeheer en onderhoud

Breed bereik op hoogte

In beboste gebieden kan het een uitdaging vormen om vanaf een vaste locatie het punt te bereiken waar de werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. Vaak kun je er niet precies voor gaan staan, waardoor je met de machines die ingezet worden moet beschikken over een grote bereikbaarheid.

Grote hoogten bereiken met een uitschuifbare arm

Een verreiker is erop ontworpen om werkzaamheden te verrichten op grote hoogte en verschillende reikwijdtes. Met de telescopische giek, die soepel kan worden in- en uitgeschoven, kan de verreiker zich eenvoudig aan de verschillende omstandigheden aanpassen. Hij kan zware lasten oppakken en neerzetten op locaties die voor andere machines moeilijk bereikbaar zijn of -letterlijk en figuurlijk – te hoog gegrepen.

Daarnaast is het voor een verreiker mogelijk om zware lasten op een veilige manier te tillen en verplaatsen over een breed bereik, zelfs wanneer de machine niet direct naast de last staat. Dit komt doordat een verreiker beschikt over een zwenkbare bovenbouw. Deze zwenkbare bovenbouw maakt het mogelijk om hijswerkzaamheden uit te voeren op locaties waar de ruimte beperkt is en manoeuvreren een uitdaging vormt.

Milieuvriendelijk hijsen

Het uitvoeren van hijswerkzaamheden kan de nodige trillingen en verstoring van de bodem met zich meebrengen. In gebieden waar niet enkel de getilde lasten staan, maar ook andere elementen zoals flora en fauna aanwezig zijn, is het belangrijk om het ecosysteem mee te nemen. Wanneer we denken aan het uitvoeren van hijswerkzaamheden denken we vaak ook aan zware machines die af en aan rijden om de zware lasten te vervoeren en te plaatsen. Door verreikers in te zetten bij het uitvoeren van de werkzaamheden worden de belangen van het ecosysteem in acht genomen en wordt de ecologische voetafdruk verkleind.

Veelzijdige inzetbaarheid

Zoals al eerder benoemd, zijn verreikers veelzijdig in hun inzetbaarheid. Dit wil zeggen dat zij meerdere disciplines kunnen uitvoeren en er dus minder verschillende machines nodig zijn om de taak te volbrengen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder frequent zware machines over het terrein komen, die trillingen veroorzaken en daardoor de biodiversiteit kunnen beïnvloeden.

Hijsen met precisie en efficiëntie

Verreikers kunnen met uiterste precisie en nauwkeurigheid bestuurd worden, waardoor de kans op schade aan omliggende planten, bomen en landschapselementen verkleind wordt. Geen grote, zware rondzwaaiende objecten, maar een nauwkeurige bediening van de machine om de werkzaamheden veilig en effectief uit te voeren. Dit verhoogt daarnaast ook de veiligheid voor de omwonenden en werknemers. Dit vermindert bijvoorbeeld de kans op omvallende bomen in de omgeving als gevolg van schade.

Brandstofefficiëntie

De meeste verreikers, ook die van Van Berkel Hijswerken, voldoen aan de nieuwste emissie en milieu eisen. Dit wil zeggen dat de brandstofuitstoot zoveel mogelijk beperkt wordt en de werkzaamheden minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast wordt de brandstofuitstoot verminderd door de veelzijdige inzetbaarheid van de verreiker en er dus minder machines nodig zijn.

Een verreiker; de ideale hijspartner

Kortom, een verreiker heeft veel eigenschappen die voordelig zijn bij het uitvoeren van hijswerkzaamheden in de groensector. Een verreiker kan zware lasten op een veilige manier tillen en verplaatsen, zonder daarbij in te leveren op efficiëntie. Daarnaast is het werken met een verreiker ook nog milieuvriendelijk, doordat de trillingen en brandstofuitstoot aanzienlijk verminderd wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb jij een hijsproject in de groensector en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons, dan kijken we samen hoe wij jou kunnen ondersteunen. Ook voor particuliere projecten en projecten in de bouwsector kunnen wij jouw ondersteunende partner zijn om jouw hijsprojecten veilig en efficiënt te laten verlopen.