jacuzzi liften met verreiker

Verreikeraccessoires: een gids voor het kiezen van de juiste hulpstukken

Verreikers zijn van grote toegevoegde waarde bij het uitvoeren van groen- en bouwwerkzaamheden of hijs- en verplaatswerkzaamheden in de particuliere sector. Ze zijn ontzettend veelzijdig en kunnen veel verschillend taken uitvoeren zoals het hijsen en verplaatsen van zware objecten. Om de veelzijdigheid van deze machines optimaal te benutten, is het vaak raadzaam om de verreiker uit te rusten met de juiste hulpstukken. Dat verhoogt daarnaast ook de efficiëntie en veiligheid, omdat de verreiker – met hulpstuk – in dat geval op de juiste manier wordt ingezet voor de betreffende taak.  In dit artikel nemen we je mee door de kenmerken van de verschillende hulpmiddelen en waar je op moet letten bij het bepalen van het juiste hulpstuk voor jouw toepassing. Benieuwd naar onze hulpstukken? Op de machinepagina vind je ze allemaal terug.

Soorten hulpstukken

Er zijn verschillende soorten hulpstukken die aan de verreiker bevestigd kunnen worden, ieder met hun eigen expertise en toepassingsmogelijkheden.

Pallethaak

Een bekend hulpstuk voor een verreiker is de pallethaak. De naam van het hulpstuk geeft eigenlijk al aan waar hij het meest geschikt voor is, het optillen van pallets. Het hulpstuk beschikt als het ware over een vork waarmee hij de pallets aan kan pikken en stabiel kan verplaatsen of omhoog kan tillen. Het is belangrijk om rekening te houden met de lengte en het draagvermogen, zodat je lasten precies aansluiten bij de eigenschappen van de betreffende palletvork. Daarnaast zijn er verschillende palletvorken die draaibaar zijn, wat de flexibiliteit en wendbaarheid van de verreiker verbeterd. Onze pallethaken zijn daarnaast ook zelfbalancerend, wat ervoor zorgt dat de vorken van de haak – ongeladen en beladen – horizontaal blijven en niet gaan kantelen. Een pallethaak wordt vaak ingezet om bijvoorbeeld een pallet met stenen op een tactische locatie te plaatsen op een verdiepingsvloer van een huis.

Hijsjib

Een hijsjib – ook wel hefboom of hefjib – is speciaal ontworpen om het bereik en de hoogte van de verreiker te vergroten. De jib kan gebruikt worden om zware lasten te tillen en te verplaatsen naar hogere of verder gelegen locaties. Plaatsen waar een verreiker zonder hulpstuk niet zou kunnen reiken. Het hulpstuk bestaat meestal uit een rechte of gebogen arm, welke aan de verreiker wordt bevestigd. Aan het uiteinde van deze arm bevindt zich een hijsaansluiting. Afhankelijk van de soort lading en de toepassing kan hier een hijsketting, hijsbanden of hijshaken aan worden bevestigd.

Van Berkel Hijswerken - Mogelijkheden verhuizen voor particulieren

Lierjib

Waar een hijsjib voornamelijk geschikt is voor werkzaamheden op grote hoogte, is een lierjib juist geschikt voor het verplaatsen van zware lasten over een horizontale afstand. De lierjib heeft als doel de trekkracht van de verreiker te vergroten en het mogelijk te maken om zware objecten over de grond te trekken of slepen of te hijsen met behulp van een hijsband of -kabel. Net als de hijsjib bestaat de lierjib uit een arm die aan de verreiker bevestigd wordt. Aan het uiteinde van deze arm zit een liermechanisme, voorzien van een kabel of touw. Met behulp van een afstandsbediening of bedieningspaneel wordt de lier vanuit de cabine of op afstand bestuurd.

Een lier is uitermate geschikt om in te zetten bij het verplaatsen van zware lasten over een horizontale afstand, zoals het laden en lossen van vracht op moeilijk bereikbare locaties.

Werkbak

Een werkbak, in de volksmond ook wel manbak of werkkooi genoemd, maakt het mogelijk om met behulp van een verreiker mensen op grote hoogte, veilig te laten werken. De werkbak biedt een veilige en stabiele werkplek voor werknemers die op grote hoogte moeten werken, zonder hierbij de werknemers in gevaar te brengen. In de werkbak kunnen de taken veilig en comfortabel worden uitgevoerd, wat het risico op vallen of ander letsel aanzienlijk vermindert.

Groen werkzaamheden

Het werken vanuit een werkbak, die bevestigd is aan de verreiker, kent strenge normen en regelgeving om de veiligheid te kunnen waarborgen. Bij Van Berkel Hijswerken zijn wij op de hoogte van deze strenge eisen en normen en staat de veiligheid van de mensen in de werkbak altijd op nummer één. De personen in de werkbak worden daarom, indien nodig en gewenst, voorzien van persoonlijke valbeveiliging. Onze verreiker is daarnaast gekeurd als hoogwerker, wat ervoor zorgt dat hij voldoet aan strenge eisen en normen voor werken op hoogte.

Betonkubel

Waar we soms nog wel eens zien dat er zware, volle emmers met cement omhoog worden getild of zelfs betonmolens de hoogte in worden getild, is er een oplossing die vele mate veiliger is. Met een betonkubel kan het gemixte beton veilig getransporteerd en gestort worden, ook op grote hoogte. Er zijn twee verschillende soorten betonkubels, een liggende en een staande kubel. Deze twee soorten kubels lossen aan de onderkant of aan de zijkant. De betonkubel die Van Berkel Hijswerken in het assortiment heeft, is een liggende betonkubel met onderlossing. Het voordeel van een liggende betonkubel is het feit dat ze laag aan de grond gevuld kunnen worden. Wanneer de kubel opgehesen wordt, verandert de positie van de kubel en wordt het beton aan de onderkant uitgestort.

Vorkenbord

Hoewel een vorkenbord voor een leek misschien vrijwel hetzelfde lijkt als een pallethaak, verschillen de twee toch op een aantal vlakken. Een vorkenbord bestaat uit een stevige metalen balk waarop vorken zijn gemonteerd. Deze vorken zijn vergelijkbaar met de vorken die zich aan een heftruck bevinden. Het vorkenbord biedt een bredere ondersteuning dan een pallethaak en kan worden aangepast aan verschillende breedtes. Een vorkenbord is vooral geschikt voor het stapelen van ladingen en ze als het ware op hun plaats te schuiven.

Velkop

Een velkop is een specifiek hulpstuk dat kan worden gebruikt in combinatie met een verreiker om te ondersteunen bij projecten in de groensector. Het hulpstuk is speciaal ontwikkeld om, in combinatie met de verreiker, op hoogte bomen te vellen, takken te snoeien en stammen te verplaatsen. Doordat de velkop aan de verreiker bevestigd kan worden, is deze geschikt om in te zetten op moeilijk bereikbare terreinen waar andere machines vaak moeilijk kunnen manoeuvreren.

Een velkop is een hydraulisch aangedreven grijparm met een zaagblad aan het uiteinde. De grijparm kan worden bediend vanuit de cabine van de verreiker – of op afstand – en biedt de bestuurder de volledig controle over het vellen en snoeien van de bomen, zonder dat hij hiervoor zelf de hoogte in moet. Een velkop is ontworpen met veiligheid in gedachten. Door de bediening vanuit de cabine van de verreiker kan de bestuurder op veilige afstand blijven en wordt de kans op schade en letsel geminimaliseerd.

Van Berkel Hijswerken - Praticulieren verbouwen

Aandachtspunten bij het kiezen van hulpstukken

Wanneer je een verreiker huurt voor het uitvoeren van jouw hijswerkzaamheden, wil je natuurlijk dat deze ook over het juiste hulpmiddel beschikt. Bij Van Berkel Hijswerken kunnen wij uiteraard met je meekijken naar jouw specifieke situatie en de hulpstukken die hierbij passen. Om zelf alvast wat vooronderzoek te doen, geven we je een aantal aspecten die je mee moet nemen bij het kiezen van het geschikt hulpstuk voor jouw hijsproject.

Capaciteit

Lees je goed in in de maximale belastingcapaciteit van het hulpstuk. Is deze hoger dan het betreffende object dat getild of verplaatst moet worden? Overschrijd nooit de aanbevolen capaciteit! Indien dit wel het geval is, wordt de veiligheid van de werkzaamheden nadelig beïnvloedt en vergroot de kans op schade en ongelukken. De verhuurder (en bestuurder) van de verreiker kan je altijd adviseren over de kenmerken op het gebied van de verreiker en de hulpstukken, zodat de werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd.

Veiligheid

Zoals hierboven al aangegeven is het houden aan de maximale belastingcapaciteit een van de factoren die de veiligheid vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat zowel de verreiker als de hulpstukken voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften. Op die manier weet je zeker dat de werkzaamheden veilig uitgevoerd worden en dat je bijvoorbeeld bij controle op jouw bouwplaats geen gedoe krijgt met de benodigde certificeringen en veiligheidsnormen.

Flexibiliteit

Heb jij een project waarbij er meerdere zwaardere objecten verplaatst of gehesen moeten worden? Bekijk dan of het mogelijk is om verschillende objecten met hetzelfde hulpstuk te hanteren. De verhuurder van de verreiker kan je informeren over deze mogelijkheden en met jou samen kijken naar de meest efficiënte oplossing.

Logo van Berkel Hijswerken

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heb jij een hijsproject en ben je benieuwd welk hulpmiddel hier het beste bij aansluit? Van Berkel Hijswerken helpt je graag! Neem contact met ons op en dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn om jouw hijsproject veilig, efficiënt en bovenal succesvol uit te voeren.